Kaksteist kuud – ilus igas mõttes!

Kaunite Kooli esimene ülesastumine Von Glehni Teatris!
10. detsembril kell 11.00 ja kell 19.00 tuleb ettekandele muusikal “Kaksteist kuud” Samuil Maršaki samanimelise muinasjutu ainetel.

Eesriie avaneb ja vaatajate silme ette ilmub muinasjutumaa, kus laval on lumine mets, selles tare, tares elab pere ja peretütrel on homme sünnipäev. Kõik on ilus – igas mõttes!
Aga ega ühes muinasjutus ei saa olla ainult ilusad ja head asjad, sest lõpus peab hea kurja üle võitu saama. Seega on vaja, et oleks keegi või miski ka kuri – kas inimene või loom või loodusjõud või kogunisti võlu- või nõiajõud.
Seda viimast oodatakse aga ühelt muinasjutult kõige enam.

Ei erine ka muinasjutt “Kaksteist kuud” sugugi teistest – on pahur pereproua, laisk ja õel peretütar pahade poolelt ning töökas ja kena vaeslaps, kes laisku teenima peab – hea poole esindajana. Imelised juhtumused on loomulikult ka – nii vaeslaps Vera kui peretütar Polja kohtuvad talvises metsas kõigi kaheteistkümne kuuga, kuigi valitseb ju hetkel neist vanim vend – Jaanuar.

Kuna tegu on vene autori Samuil Maršaki (1887-1964) väga tuntud muinasjutuga, siis pole seda tarvis lahti rääkidagi, kõik teavad ammust ajast, et selles loos peretütar koos kiusliku emaga vaeslapse on metsa saatnud lumikellukesi korjama – keset talve!
Aga nii need muinaslood on – hakkavad end lahti rääkima ka kõige jaburamast asjast.

Lõpuks saab Vera lumikellukestest korvi täis ja loo lõpus ka tsareevitšile mehele – lõpp ilus ja hea, nagu olema peab.
Lisaks kõigele on see, mis laval näha saab, ka lõpmatult kaunis – eks teame ju kõik kirevaid Vene rahvariideid ja lillelisi säravaid tanusid. Kui neile lisada aga loodusannid, mis iseloomustavad iga kuud kui persooni, on vaatepilt võrratu.
Seega silmale ilus igas mõttes!

Aga ka kõrvale kuulata – sest tegu on ju muusikaliga, kus slaavipärased hingematvad meloodiad vahelduvad särtsakate tšastuškadega.
Laulude juurde käib igas muusikalis mõistagi tants. Nii lauldes ja tantsides jutustavad oma lugu Marfa, Polja ja vaeslaps Vera kõrval kõik kaksteist kuud ja nende ümber keerutavad tuisku graatsilised Lumehelbed, veerevad laulumaiad Maasikad, kasvavad tantsides Lumikellukesed ja hüppavad ringi vallatud jänesed.

Janika Sillamaa libreto ning Janika ja Kaari Sillamaa muusika said muusikaliks 2009 aastal, kus vaeslast Verat etendas Linda Maria Varris, peretütart Poljat Britt-Kathleen Mere ja perenaist Marfat Laura Toomlaid, Märtsikuud – noormeest, kes Vera elus tähtsat osa etendab – mängis Andri Suga.

Etendused läksid väga menukalt – Salme Kultuurikeskuses mängiti jõulude eel lugu mitmeid kordi päevas, vaatajateks suurettevõtete (pangad ja muud) töötajate pered. Kaks aastat hiljem sai valmis ka muusikafilm “Kaksteist kuud”, mille võtted toimusid Muhumaal.

Teine tulemine sama materjaliga toimus aastal 2014, kui Eesti Kontsert tegi Kaunite Kooli Muusikateatrile koostööpakkumise – etendada muusikali “Kaksteist kuud” kõigis Eesti Kontserdimajades (Estonias, Tartu Vanemuises, Pärnus ja Jõhvis) ning lisaks ka Paide Kultuurikeskuses. Kuna saatemuusikaks oli algselt olnud orkestraalsed fonogrammid, tuli Janika Sillamaal uuesti ette võtta orkestreerimine väiksemale koosseisule, sest Eesti Kontserti tingimus oli, et näitemängu peab saatma elav muusika. Nii sai – olid kohal kõik venepärased akordionid ja vilepillid ja muud, isegi pillimeeste riietusel olid Vene rahvuslikud elemendid juures. Nagu ette oligi arvata – võeti projekt kõigis kohtades väga hästi vastu, iseäranis tormiliste aplausidega Jõhvis.

Eestis on “Kaksteist kuud” lugu mängitud mitmetel lavadel – Vanemuises (1946, lavast Kaarel Ird), Eesti Riiklikus Nukuteatris (1993, lavast Väino Luup), Eesti Nuku- ja Noorsooteatris (2008, lavast. Andres Dvinjaninov), Teatris Tuuleveski (2006, lavast. Irina Artsimoviscene) ja sellest on saanud ka kuuldemäng (1986), kus perenaist etendas Ines Aru, peretütart Eva Vilt ning vaeslast Viire Valdma.

Eluring pöörleb – igal heal asjal on komme millalgi tagasi tulla. Nüüd ongi taas saabumas uue “Kaksteist kuud” muusikali aeg. Lavastajaks Katre Jaani, kes on seda teinud ka kõik eelmised korrad!
Laval mängivad Kaunite Kooli Lasteteatri noorema rühma õpilased ja nimetame ära ka rollid ja näitlejad:
Vaeslaps Vera – Marika Sirak, peretütar Polja – Deryse Riivik ja pereema Marfa – Sandra Külasalu.
Kuud: Jaanuar – Adrian Muuga, Veebruar – Karl Markus Klaas, Märts – Chasper Peškov, Aprill – Katrin Sirak, Mai – Mia Crislyn Heinsoo, Juuni – Laura Christina Kaldre, Juuli – Liisa Limbo, August – Albert Joala, September – Johanna Loit, Oktoober – Anders Avent, November – Eliise Dartšašvili ja Detsember – Vanessa Veiman.
Jänkud ja Lumikellukesed – Lilli Eliise Tigane, Heti Stella Kisel ja Maria Jung.
Maasikad ja Lumehelbed – Birgithe Mia Vanem, Kristiina Loit, Anete Ahven ja Britt Ida Loviisa Zujev.

Piletid on Piletilevis müügil! Tulge ja nautige, sest etendus on ilus igas mõttes!

Comments are closed.