„Väike õuduste pood“ – muusikal õgardlillest, kes sööb inimesi!

Muusikal „Väike õuduste pood“ (inglise k. „Little Shop of Horrors“)
15. kuni 18. novembril kell 12.00 ja kell 19.00 Lindakivi Kultuurikeskuses.

„Film peab olema odav ja ruttu valmis saama!“ teatas 20. sajandi viiekümnendate filmilooja Roger William Corman, kes sai kuulsaks linalooga „Väike õuduste pood“ (stsenaarium Charles B. Griffith´ilt), mille võtted kestsid vaid kaks päeva.

Kuigi olematu eelarvega (läks maksma 22000 dollarit) film võib tunduda tänapäeval jaburana, on omaaegsete kinospetsialistide sõnul tegemist märgilise linateosega omas žanris. Olgu lisatud, et filmikuulsuse Jack Nicholsoni tõus kinolinal sai alguse just sellest filmist, kus ta etendas episoodilist sadist-hambaarsti patsiendi rolli.

1982 aastal valmis filmi põhjal samanimeline menumuusikal – muusika Alan Menkeni (8 Oscari laureaat) ja libreto Howard Ashmani sulest.
Sama tandem – A. Menken-H. Ashman on koos loonud laulud ka filmidele „Väike Merineitsi”, „Kaunitar ja koletis”, „Aladdin” jt.

Neli aastat peale muusikali lavale tulekut 1986 linastus filmist uus, nüüd juba muusikaline versioon (lavastaja Franck Oz), mis lennutas loo õgardlillest, kes inimesi sööb – üle maailma laiali.

Muusikal „Väike õuduste pood” on tänaseni väga menukas ja esitatud paljudel teatri-, muusikali, aga ka kooliteatrite lavadel.
Esimest korda kanti see ette 6. mail 1982 New Yorgis ja seda peetakse üheks pikema elueaga muusikali lavastuseks kogu maailmas.

Millest loos jutt?

Seymour Krelborn on nohiklik orb, kes töötab Mushniku lillepoes. Seymour on armunud oma kaastöötajasse Audreysse. Ühel päeval avastab Seymour turul lilli uurides ühe täiesti ennenägematu taime, ostab selle ära ning paneb sellele nimeks Audrey II (eesti versioonis Audrey Uus).
Peagi selgub, et taim toitub verest ning Seymour on sunnitud söögi hankimiseks leidma muid variante kui vaid oma sõrmedest pigistatud veretilgad.
Elu muutub kiirelt – põnev lill Mushniku poe aknal teeb Seymouri kuulsaks ja samuti seni nigelas seisus poe populaarseks ja rikkaks. Lill aga kasvab ja peatselt ei rahuldu ta enam verise loomalihaga, vaid nõuab muudkui enamat.
Nii teeb Seymor esimese saatusliku sammu ja ahne Audrey Uus saab I vaatuse lõpuks lõugade vahele sadistliku hambatohtri Orini …

Kuigi “Väike õuduste pood” on loodud rohkem kui pool sajandit tagasi, tõi Kaunite Kooli sotsiaaltöötajast koostööpartner tabava võrdluse: see õgard-lill Audrey Uus on justkui koroona – inimesi süües plaanib maailma vallutada. Etenduses ja filmis see nii ongi….

Eestisse jõudis muusikal „Väike õuduste pood“ tänu Georg Malviusele, kes lavastas selle Draamateatris aastal 2000, Eesti keelse tõlke tegid Tõnu Oja ja Villu Kangur.
Rolle mängisid ja laulsid Jakko Maltis (Seymour), Kleer Maibaum ja Hanna-Liina Võsa (Audrey), Lembit Ulfsak (Mushnik), Mait Malmsten (Orin), Taavi Teplenkov (turist, hambatohtri patsient, diktor, taimeteadlane jms), Bert Pringi ja Lauri Liiv (Audrey Uus) ning Kaire Vilgats, Ele Raik ja Kelli Uustani (kolm tibi tänavalt, jutustajad, jälgijad ja bäkitüdrukud)

Kaunite Kooli Muusikateatrile on „Väike õuduste pood“ esimene väljast tulnud muusikal, ehk see materjal, mis pole loodud omade õpetajate poolt. Leping Londoni agentuuriga sai tehtud juba üle aasta tagasi, aga tänu kurikuulsale pandeemiale on lavastamist ja etendusi mitu korda edasi lükatud.

Tegijad on: Lavastaja ja kunstnik Kaarel Orumägi, muusikajuht Janika Sillamaa, koreograaf Johanna-Elise Kabel, kostüümikunstnikud Maia Vahtramäe ja Eva-Liis Lidenburg, Lillemeistrid Andre Luurmann ja samuti Eva-Liis Lidenburg, dekoratsioonide meistrid Andrus Joala ja Madis Laande.
Näitlevad ja laulavad Noorteteatri õpilased, kes on jagatud kahte koosseisu – et kui üks koosseis on laval, on teise koosseisu lapsed koolis ja vastupidi, ehk et ühed-samad ei peaks liiga palju koolist puuduma.
Külalisena Mushniku rollis teeb kaasa Sulev Võrno.
Piletid on Piletilevis juba müügil!

Anname siinkohal ka täieliku nimekirja näitlejatest, kus esimesena on nimetatud 1. koosseisu ja teisena 2. koosseisu tegijad. Esimene koosseis astub üles 15. ja 17. novembril, teine koosseis 16. ja 18. novembril.
Niisiis rollid ja nimed:
Audrey – Annaliisa Niidas ja Kirte-Lee Keskel
Seymour – Reio Leinus ja Priidu Leinus
Mushnik – Sulev Võrno (mõlemas koosseisus)
Orin – Rauno Jonas Küngas ja Kaarel Kreekman
Chrystal – Mia Rosenberg ja Anna Danilson
Chiffon – Viona Vipper ja Rene Jakovlev
Ronette – Grete Saue ja Eliise Ra Tõemäe
Audrey Uus – Kertu Kangro ja Marian Perkmann
Audery Uus – nukujuht – Andre Luurmann ja Silver Voorel
Proua Luce/Paks mammi – Lisanna Jaakson ja Elisabeth Allas
Patricia Martin/Prostituut – Laura Marleen Pihl ja Andra Halgma
Põhikunde/Joodik – Hugo Sebastian Sulger ja Karl Mattias Rässa
Tänavatüdruk – Lorelai Kreis ja Olivia Liselle Tähismaa
Kodutu naine – Liisi Lipso ja Janell Jaaniste
Narkar – Sherilyn Urgard ja Raven Kittask
Töötu ja näljas – Krislin-Kevelin Teas ja Marta Murd
Skip Snip/Kahtlane tüüp – Ralf Oliver Purje ja Remo Pihel

Comments are closed.