Avame 30. juubelihooaja kinos ARTIS: mis tehtud, mis teoksil!

Tänasel – 30.hooaja avamise päeval – 15.septembril 2023, on paslik meenutada, et eelmise juubelihooaja – Kaunid – 25 – avasime me filmiga „Rokkivad detektiivid” (režissöör Katre Jaani), mis hetkel on meie teatrikavas ja oktoobris annab lisaetendusi Lindakivi Kultuurikeskuses ning Aruküla Rahvamajas (lavastaja Hille Savi).

Tänane film – muusikaline fantaasiapõnevik „Mäng”(režissöör-lavastaja Hille Savi), on aga tähelepanuväärne seepärast, et jättes hüvasti meie armsa pesapaiga Salme Kultuurikeskusega – oli see Muusikateatri viimane lavastus enne ära kolimist (2019).
„Mängu” oli lavastatud enne nimetatud etendust üks kord varemgi – mõlemal korral nii 2016 kui 2019 – oli lavastajaks samuti Hille Savi.
Kuna vahe viimase lavastuse ja filmi vahel ei olnud pikk, siis tänasel kinolinal on päris palju neid õpilasi, kes tookord laval samuti osalesid – mõned isegi samas rollis: näiteks teeb Kaval-Antsu Kaarel Kreekman, kes oli ka etenduses Kaval-Ants, rüütel Arthurit aga Priidu Leinus kes tegi sama rolli ka laval ja Annaliisa Niidas kehastas Morganat samuti nii ühes kui teises.
Vaadates esimese lavastuse tegijaid, siis sealsed näitlejad on täna kes ülikoolis, kes sõjaväes, kes välismaal jne. Ja väikesed inglikesed – need kes laval laulsid „Oo üllas Siil”, on filmis juba suured koolilapsed, mängukarakterid, kollid ja muud. Eelmine Siil oli muide Mathias Peškov, kes nüüd filmis on küber-spetsialist Saaremets ja samas ka mängujuht Merlin. Nii et paralleele saab tõmmata küll.

Vaadates edasi algavale hooajale, on lisaks „Rokkivate detektiivide” kordusetendustele tulemas väga põnev tantsuetendus väga põnevas paigas – ehk et novembris etendub tantsumüsteerium „Teekond tundmatusse” (koreograafid Johanna-Eliise Kabel ja Viona Vipper) Erinevate Tubade Klubis, kus Kaunite Kool oma 29 tegevusaasta jooksul veel kordagi esinenud ei ole. Samas on ju tore jääda truuks ka varem äraproovitud kohtadele nagu Von Glehni Teater Nõmmel – seal etendub jõululugu „Seitsme kitsetalle jõulud” (lavastaja Katre Jaani), mille pooled piletid on juba müüdud.

Kaunite Koolil on traditsioon, et kõik mis toimub juubeliaastal, kannab juubelipitserit ja pühendatakse juubelile. Ka kooli juures tegutsev Kirjastus Virgo esitleb sel puhul uusi väljaandeid pidulikumalt – üritustega. Näiteks järgmisel nädalal jõuab trükist laulumänguraamat „Rapuntsel” koos heliplaadiga. Seda esitletakse kontserdi ja raamatute vaatamise-jagamisega juba 21.septembril. Seiklusmuusikal „Kolm musketäri” saab kaante vahele, samuti koos heliplaadiga – aga otse enne jõule – laulude salvestused on lavastaja Janika Sillamaa käe all peatselt algamas ja esitlus on plaanitud 20.detsembriks.

Ka Kuldse Maski Gala toimub seekord Von Glehni Teatris – 17.detsembril algusega kell 17.00

Kevadeks on plaanitud suurmuusikal nagu ikka tähtsamatel aastatel – tulemas niisiis „Prints ja kerjus”, külalislavastaja Tanel Saare käe all, lavakunstnikuks tuleb külalisena Pille Kose, kes seni teinud Kaunite muusikateatritele paljud viimaste aastate plakatid ja kavad ning Kirjastus Virgole raamatute kujundamised.
Mark Twaini kuulsat lugu on palju varemgi instseneeritud ja esitatud nii draama- kui muusikalavastusena – näit 2013a Estonias, kus helilooja Priit Pajusaare ooperis etendasid teisikuid kaksikvennad Piusid. Kaunite juubeliversioon ületab kindlasti kõik varasemad, sest „ise tehtud, hästi tehtud” – libreto kirjutab Mark Oja, muusika loob Janika Sillamaa ja printsi ja kerjuse rollidel Kaunite oma kaksikud Priidu ja Reio Leinus.

Aga just täna on paslik heita pilk ka 2023 kevadel lõppenud hooajale, mis oli samuti kiire ja vahvate lavastuste rohke: etendusid laulumäng „Inetu pardipoeg” (lavastaja Katre Jaani), sotsiaaldraama „Eliitkooli juhtum” (lavastaja Mark Oja), jõulutükk „Nukukese jõuluöö” (lavastaja Janika Sillamaa) I-l semestril ning muusikalid „Keisri uued rõivad”(lavastaja Katre Jaani) ja „Valed abielud” (lavastaja Janika Sillamaa) ja ka krimilugu „Rokkivad detektiivid”, mis osutus nii populaarseks et tuleb ka kordamisele.
Loomulikult olid oma näitemängud ka kõige pisematel: Mudilaste Laulu- ja näitering etendas detsembris Jeesuslapse sünniloo mudilaste võtmes – „Iidne lugu” ja kevadel laulumängu „Mänguasjade kevadpidu”. Mudilasteater aga tegi talveks värssmuinasjutu „Päkapikud Jõulumaal” ning kevadeks „Punamütsikese” (lavastaja kõigil Kaari Sillamaa).
Linale jõudsid ka kaks filmi – muusikaline piraadifilm „Puujala ja Ükssilma sõda” (režissöör Andrus Muuga) ja sotsiaaldraama „Katki” (autor ja režissöör Kaarel Orumägi) – mõlemale tegijale olid need debüütfilmid. „Katkit” etendati juba mõned aastad varem nii Salmes kui mitmetes koolides. Kuna pandeemia tõttu osad tellitud „Katki” etendused ära jäid, tegigi Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuamet koolile ettepaneku vändata sellest materjalist ka film, mille koopiad kingiti paljudele Tallinna ja Harjumaa koolidele.
Hooaja lõppu tähistas suurejooneline kevadkontsert „Eurovisioon läbi aegade” (lavastaja Mark Oja), mis toimus Auna kooli hoovilaval ja kus esitati eurolaule nii kümnete aastate tagant kui ka täiesti viimaste aastate šedöövreid. Loomulikult ei puudunud kavast ka „Muretut meelt ja südametuld”, millega õpetaja Janika kord 30 aastat tagasi Ljubljanas lavale astus ja „Everybody”, mis Eestile 2001a eurovõidu tõi.

Noorteteatri mehed käisid kostümeeritult telesaates „Tantsud tähtedega”, kus etendasid nn taustabändi tantsupaarile Kerttu Tänav/Ragnar Klavan, kellest esimene on Kaunite lapsevanem – Amanda ja Vanessa Veimani ema, teine aga Eesti tuntud jalgpallistaar. Esitati viini valss -El Sombrero Blanco filmist „Zorro mask”
Muusikateatri Segaansambel Seis sai Alo Mattiiseni nimelisel konkursil Jõgeval artistlikkuse eripreemia (lauljad Viona Vipper, Eliise Ra Tõemäe, Reio Leinus, Priidu Leinus ja ansambli juht Sireli Salum). Esitati kaks laulu: „Tähti täis linn” ja „Allilm Hadestown”.
Muusikateatri Segakoor sai kõrgema kategooria koori nimetuse ja loomulikult pääses ka laulupeole (dirigent Hille Savi).
Lastekaitsepäeva eel sai koolijuht Kaari president Alar Kariselt ja õiguskantsler Ülle Madiselt elutööpreemia „Lastega ja lastele”. Nimetatud tunnustusauhinda antakse välja alates 2014 aastast ja sama nimetusega on varem pärjatud ka lastekirjanik Leelo Tungal, lastearst – dr. Adik Levin, nukunäitleja ja lastekirjanik Helle Laas, lastearst ja Lastekaitse Liidu president Ene Tomberg jt

Suvised laagrid läksid kõik täie ette: lavastusid laulumäng „Printsess hernel” (lavastaja Kaari), suvemuusikal Murastes „Lumivalgeke” (lavastaja Katre) ja „Valguses ja varjus” (lavastaja Janika). Filmilaagriga Pärnu Päikese Koolis said laagerdajad lisaks filmi tegemise võimalusele veel ka hea laagripaiga võrra rikkamaks, sest maja perenaine – kooli direktor Maie Trumsi kutsus: „Tulge ikka tagasi teinekord ka!” Mine tea, äkki avaneb tulevikus võimalus mõni suvemuusikal ka Pärnus esitada, kui esinemiskoht leiduks – meie laagri ajal sel korral oli Pärnu küll üritusi tulvil täis, aga vanasõna ütleb ju „Häid lambaid mahub palju lauta!”

Comments are closed.