Kui MÄNG muutub millekski enamaks

Aprilli keskel etendub Salme Kultuurikeskuse teatrisaalis Janika Sillamaa muusikaline põnevik „Mäng” – lugu arvutimängusõltlastest koolilastest:
15.04 kell 12.00 ja kell 19.00 ning 16.04 kell 12.00.

Lavastaja ja muusikajuht Hille Savi, koreograaf Kertu Raja, lavakunstnik Riina Andresen, kostüümikunstnik Janika Sillamaa.
Mängivad Laste Muusikateatri õpilased.

Kui tänaste koolilaste vanavanemad olid teismelised, siis mängiti õues „Uka-uka, mina prii”, hüpati hüppenööriga või keksiti keksu. Tubaselt mängiti lauamänge, joonistati ja lõigati pabernukkudele uhked ja moodsad riided selga ning võeti mõõtu kabes ja males.
Kui tänaste laste emad-isad olid lapsed, korraldasid tüdrukud Barbiedega missivalimisi, poisid mängisid telekamänge, õnnelikemail olid olemas juba Playstationid.
Tänased koolilapsed ei mäletagi, mis asi on mängunurk või nukumajad või puldiautod – need on ammu jäänud lasteaia-aega. Tänaste õpilaste mängud on arvutis ja telefonis. Ja iseenesest on ju tore et aeg areneb kiirelt ja lapsed koos ajaga.
Siiski on arvutimängudel, mis küll põnevad mängida, varjul salaohud, millega lapsed oma võimusse võtta ja enam mitte lahti lasta.
Meedikud ja psühholoogid ütlevad selle kohta – mängusõltuvus.
Aga mis see tegelikult on – see mängusõltuvus?
Midagi umbes sellist, et mäng punub mängija ümber võrgu nagu ämblik, kuni mängija sellest enam välja ei suuda rabelda.
See on see, kui mäng muutub millekski enamaks kui lihtsalt MÄNG.

Laste Muusikateatri vanema rühma õpilased on praegu täpselt nii vanad nagu tegelased, kelle autor Janika oma muusikalisse põnevikku „Mäng” sisse on kirjutanud – 11-13-aastased. Seepärast oligi paslik just samaealised lapsed lavale panna.
Seega …
„Mäng” on lugu tänapäeva koolilastest, kel on kõigil üks ühine kirg – arvutimängud. 
Ühel heal päeval hakkavad lapsed kaduma. Kui teismeline häkker Mari taipab, et kadumised on seotud salapärase arvutimänguga, otsustab ta oma oskused proovile panna, ning salapärase virtuaalse Siili abiga neile päästeoperatsioon korraldada.
Keset druiide, rüütleid ja muid kuningas Arturi-aegseid muinasaja tegelasi hakkavad ühtäkki oma elu elama ka Siil, Rukkilill, Koidula ja teised eestlastele tuttavad tegelased. 
Palju segadust, muusikat Keldipungist Kaerajaanini ning siiski – õnnelik lõpp.
Ühe laulunumbriga löövad kaasa ka Mudilasteatri 5-6-aastased lapsed.
Etenduse pikkus koos vaheajaga on tund ja 30 minutit.
Sobib vaatamiseks nooremale ja keskmisele koolieale, peredele ja õpetajatele.

Comments are closed.