Läbitantsitud tallad – kummardus Grimmide muinasjutukogumiku juubelile!

Muusikal „Läbitantsitud tallad” vendade Grimmide muinasjutu järgi moodsas võtmes
Von Glehni Teatris 20. mail kell 11.00, kell 13.00 ja kell 19.00
.
Pühendatud vendade Grimmide muinasjuttude kogumiku Kinder- und Hausmärchen” (1812) esmailmumisele, millest möödub 210 aastat.

Eks meie teame, miks printsesside kingataldades hommikuti augud on – nemad teatavasti käivad ju öösiti kusagil keelatud kohas tantsimas. Kus?
Vendade Grimmide muinasjuttude kogumikus tantsivad printsessid nõiutud lossis maa-aluses kuningriigis, kuhu minnakse läbi kolme puiestee, mille puudel on pronksist, hõbedast ja kullast lehed. Igal printsessil on oma partner – kokku 12 printsi, sama palju kui on printsessegi. Saladuse avastab vaene sõdur, kes nähtamatuks tegeva mantli all tüdrukutele järgneb ja asja kuningale lõpuks ette kannab. Printsesside soov on oma printsid nõidusest päästa, mil moel printsid nõiutud said ja kuidas nõidumisest vabanemine tantsides peaks toimuma, pole Grimmidel kirjas.

Kaunite Kunstide Kooli Muusikateatri “Läbitantsitud tallad” on originaalist üsnagi erinev. Algab lugu sellest kuidas klassijuhataja ja ajalooõpetaja Känd viib oma õpilased vanu lossivaremeid vaatama – täiesti tänapäevane lugu.

Aga mis edasi?

Isepäine tüdruk Kai astub õpetaja keelust üle ja ronib sisse ühte keelatud maa-alusesse käiku – ja satub muinasjutu kuningriiki, mille valitsejannal – kuninganna Wilhelminal on mure – tema 10 printsessi käivad öösiti saladuslikult lossist väljas ja saabuvad tagasi auklike kingataldadega.

Kaid hakkab lugu huvitama ning ta saab printsessidega sõbraks. Lõpuks leiab ta end koos nendega Põrgu vürstinna Morianna peol palaval tantsupõrandal tantsu vihtumas. Samal ajal saadab klassijuhataja oivik-õpilase Taavi Kaile järele. Nüüd tuleb Taavil muinasjutu kuningriigis päästa nii Kai, kui ülejäänud printsessid, võidelda selleks 3-pealise lohega ja Põrgu vürstinna endaga.

Kaari Sillamaa kirjutas muusikali libreto ja laulud valmis 2011 aastal. Tookord esinesid Kai ja Taavi rollidel Anette Maria Kuklane ja Andri Suga, kel nüüdseks on ülikool ühel läbi ja teisel veel pooleli (Andri teatavasti õpib Viljandi KA-s näitlejaks). Muusikali lavastas tookord Katre Jaani, muusikajuht oli Hille Savi ja kunstnik tookordne Noorteteatri neiu Helen Männik.
Aasta hiljem (2012) valmis muusikalist ka film samade näitlejate ja meeskonnaga – ehk režissöör-lavastaja Katre Jaani ja edasigi samad tegijad kes muusikalis laval. Filmi võtted toimusid maalilises Muuga Mõisas Simunal – Virumaal.

Järgmine „Läbitantsitud tallad” muusikal lavastati Kaunite Kooli linnalaagris 2015. aastal, etendus toimus Salme Kultuurikeskuse suures harjutusklassis (335). Lavastas Kertu Raja, muusikajuht oli Kaarel Orumägi, Kai ja Taavi rollidel Katarina Irmeli Türi ja Hugo Luca Tigane, kes esimeses lavavariandis ja ka filmis täitis müstilise Karjapoisi rolli.

2017 aastast alates hakkasid Kaunite Kunstide Kooli suviste filmilaagrite kõrval toimuma regulaarselt ka muusikalilaagrid, mille tulemuseks oli(d) vabaõhtuetendus(ed) lastevanematele ja kohalikule rahvale. Esiktükiks sai jällegi muusikal Läbitantsitud tallad”. Lavastaja ja muusikajuht Hille Savi, koreograaf ja koormeister Kaarel Orumägi, Kai osas Mia Marleen Tõnis, Taavi osas Eke Maru Grossschmidt. Tookordne suvemuusikal tegi alguse ka järjepidevale koostööle Kaunite kooli ja Vääna Jõesuu Kooli vahel – edasised muusikalilaagrid ongi enamjaolt seal toimunud.

Päris huvitav on leida, et moodsas võtmes kingataldade lugu on köitnud paljusid teisigi tegijaid: nii on seda esitatud Kohila Kogukonna muusikalina, aga ka Paides, kus muusikali nimeks Paide Ordulossi saladus”.

Tänane Laste Muusikateatri Läbitantsitud tallad” tuleb lavale jällegi lavastaja Katre Jaani käe all ja kui viimase etenduse peategelaste keskmine vanus oli 14-15 aastat, siis nüüd lossivaremetes ekslevad Kai ja Taavi on oluliselt nooremad – Katrin Sirak (Kai) ja Karl Markus Klaas (Taavi) saavad etenduse toimumise ajaks mõlemad 9 täis. Lava ongi seekord 6 kuni 11-aastase õpilaste päralt.

Lisaks kaasaegsetele koolilastele, keda juhib klassijuhataja Känd (Sandra Külasalu), astuvad lavale kuninganna Wilhelmina (Marika Sirak), lapsehoidja Mee (Laura Christina Kaldre), nõunik (Robert Külasalu) ning printsessid (Liisa Limbo, Emily Kiki Kaljurand, Eliise Dartšašvili, Mia Crislyn Heinsoo, Vanessa Veiman, Lilli Eliise Tigane, Maria Jung, Britt Ida Loviisa Zujev, Birgithe Mia Vanem, Kristiina Loit, Anete Ahven). Aga veel ka Põrgu vürstinna Morianna (Heti Stella Kisel), tema 3-pealine lohe Loviisa (Deryse Riivik, Sandra Külasalu, Johanna Loit), paharetid Köku ja Möku (Adrian Muuga ja Taaniel Talve) ning karmid väravavahid (Chasper Peškov ja Anders Avent). Kaasaegse ja muinasjutu maailmade vahel tõmbab aga niite kaval Karjapoiss (Albert Joala).
Lavastaja, lavakunstnik ja koreograaf Katre Jaani
Muusikajuht Kaari Sillamaa
Kostüümikunstnik Eva-Liis Lidenburg
Helimeister Rauno Avel
Valgumeister Aldur Helekivi

Grimeerija Mirjam Sirak

Etendus on ilma vaheajata ja kestab tund aega. Piletid hinnaga 7.- ja 5.- on juba Piletilevis müügil!

Comments are closed.