Hooaja avalöök JUUBELFILMIGA!

Nagu kõik aastad varemaltki, esilinastub 15.septembril selgi korral suvine film, mis sai vändatud sedakorda Haapsalus.
Nimi on “Kolikambri müsteerium” – muusikaline kogupere fantaasiafilm.

Kaunite kooli pered ja fännid said “Kolikambri müsteeriumiga” tutvuda juuni algul, kui sellenimeline räppmuusikal etendus Auna kooli hoovil, hommikuseks publikuks Auna maja teiste koolide õpilased ning õhtuseks publikuks Kaunite kooli oma rahvas, pered ja fännid.
Päris uus polnud lugu aga ka juuni etendustel – autor Kaari pani räppmuusikali kolikambrist paberile 2016 aastal ja tookord etendati seda Salme Kultuurikeskuse laval.
Aga vahel on tore tulla tagasi tuttava materjali juurde, seda ehk ka ümber mängides ja värvikamaks muutes.
Lavastajaks on mõlemal korral olnud Katre Jaani ning ka uue filmi režissöör-lavastajaks.

Millest siis jutustab “Kolikambri müsteerium”.

Ühes linnaäärses puumajas elavad õde-venda Marit ja Margo (Katrin ja Roomet Sirak), naabritüdruk Kärt (Heti Stella Kisel) ning üsna tihti on nendega koos ka sama tänava tüdruk Liina (Maarika Sirak).
See maja on tegelikult iseäralik maja – seal on üks lukustatud tuba, kuhu keegi minna ei tohi, sest see olla uurimise all. Uurijaks on ajaloolane – professor Eduard Hobuvanker (õp Mark Oja), kelle eriline huvi kuulub müstilistele asjadele. Veel elab samas koridoris paras vastik mutt, kes on kojanaine Tige-Sofi (lavastaja Katre Jaani).
Lapsed, kes uudishimust pööningule roninud ja sealt läbi põrandaprao keelatud tuppa piilunud, pillavad oma Barbie-nuku läbi prao kolikambrisse. Kuidas nüüd Barbie kätte saada, kui sinna minek on suure keelu all?
Kuna tegemist on ettevõtlike ja julgete lastega, siis nad muidugi sinna tuppa lähevad.
Mis aga tegelikult on seal toas, mida rahvas Kolikambriks kutsub?
Seal on hulk mänguasju, endistest aegadest jäänud majatarbeid, raamatuid, vanu pildialbumeid ja muud. Ja nad kõik on seal elus – sest Kolikambris on LOITS sees!
Elu kolikambris pole sugugi rahulik, sest kõik peavad alluma kuningaks hakanud valgele rotile – Rottnielile (Adeele Allas).
Kolikambris tutvuvad lapsed oma sugulastega minevikust, kes nüüd on pildid vanast albumist (Maria Katarina Roolaht, Deryse Riivik, Leon Reinhold Tigane, Karl Erik Kudu). Koos avastatakse, et südikas nukk Barbie (Laura Pärtelpoeg) on korraldanud mässu rottide valitsuse vastu ja kutsunud endaga liituma kõik mänguasjad, majatarbed, pildid ja muud!
Kohtunik Miisu (Ralf Oliver Purje), kes kunagi elanud Stenbocki majas – tuleb õigust mõistma …
Aga ega rotid taha nii kergelt alla anda – kindral Trott (Adrian Muuga), kes paljud mänguasjad juba varemalt vangi saatnud, peab Barbiega maha mõõgavõitluse, ka teised rotid on sõjakad ja ega neist muidu võitu ei saadagi, kui hüpnoosi mõjul, mille tekitab võluveskist-mängutoosiga Veskimees (Jan Lucas Jaani).
Kui kõik on õnnelikult lõppenud ja lapsed kolikambrist tagasi päris maailma naasevad, ei lõppe lugu veel päriselt ära.
Sest uudishimulik Tige-Sofi on hakanud samuti saladusliku toa vastu huvi tundma …
Kinolinalt käivad läbi ka peategelaste vanemad, politsei uurijad, hulluarstid jm, keda etendavad Noorteteatri noored!
Nagu ülal nimetatud – on filmi lavastaja-režissöör Katre Jaani, juhtiv operaator Virko Veskoja, teine operaator ja valgusmees Mats Kangur, helimehed Andrus Muuga ja Franck Reisner, tehniline assistent Marcus Jõeorg, klapp Anders Patrick Takkis. Laulud õpetas selgeks autor Kaari Sillamaa ja kuna filmis on ka mõõga võitlused, siis võitluskoreograaf oli Andrus Muuga. Võttepaikade kujundajad ja rekvisiitorid olid Andre Luurmann, Kertu Kangro, kostümeerija Laura Marleen Pihl ja grimm Elina Sepp.
Enamusel võttegrupi liikmetel oli rida abilisi Kaunite õpilaste näol – nii kujundamisel, riietamisel kui meikimisel, rääkimata tehnilistest tugedest.
Laagri kasvataja oli Marianne Hallaste ja kokk Helle Villmann.
Väga suure tänu saadab Kaunite Kooli filmigrupp Haapsalu Viigi Koolile, kus laager majutus ja kus ka mitmed võtted teoks said ja Haapsalu See teatrile ning selle perenaisele Evele, kes igakülgselt abistas nii oma ruumide kui rekvisiidiga, samuti hea nõu ja ettepanekutega ning kõikvõimalikel asjaajamistel.
Kui “Kolikambri müsteeriumi” film valmis saab, siis kokku on Kaunite kool teinud juba 30 filmi – kõige esimene neist 3 musketäri loo põhjal “Üks kõigi, kõik ühe eest” (1999) ja eelviimane Shaksepeare´i ainetel – “Torm” (2020)

Comments are closed.