Kolikamber kolib Auna õuele!

Kuigi jõulude paiku, kui kevadisi etendusi paika pandi, oli plaanis “Kolikambri müsteerium” esitada Kaunite Koolile tuttaval laval – Salme Kultuurikeskuses, saadi üsna pea aru, et siseruumi mingit üritust kavandada on pandeemia oludes üsna utoopiline. Seega mõeldi ümber ja nüüd, kui vabas õhus juba üht-teist teha lubatakse, on tore vaatajaid kutsuda oma Auna-kooli sisehoovi, kus 8. juunil Õuelaval leiabki aset Räppmuusikal “Kolikambri müsteerium” – mängitakse kahel korral – kell 13.00 – majas töötavaile teistele koolidele ja kell 19.00 näitlejate peredele ja kõigile muudele huvilistele.
Mis siis laval näidatakse? Loo tutvustuseks ütleb autor:

Kellele ei meeldiks elamine uues ja moodsas linnaosas, kus majad on ehituskunsti viimane sõna, aga hinnad ka paraku vaid miljonäridele taskukohased. Seepärast on ka tänasel päeval palju perekondi, kes on endile armsaks ja mugavaks ehitanud mõne vanavanaemalt päranduseks saadud korteri vanas puumajas.

Just sellises majas elavad õde-venda Marit ja Margo Tuvi ning üsna tihti viibivad seal ka sama tänava tüdrukud Liina ja Kärt. See maja on tegelikult üks iseäralik maja – seal on üks lukustatud tuba, kuhu keegi minna ei tohi, sest see olla uurimise all. Uurijaks on ajaloolane – professor Eduard Hobuvanker, kelle eriline huvi kuulub müstilistele asjadele. Tema elab samuti selles puumajas, aga teises tiivas. Veel elab perekond Tuvidega samas koridoris paras vastik mutt, kes on kojanaine Tige-Sofi. Tema on hea sõber küll professor Hobuvankrile, aga kõigi teiste elanike vastu hirmus tige.

Meie etendus algab peale sellega, et lapsed, kes uudishimust pööningule roninud ja sealt läbi põrandaprao keelatud tuppa piilunud (et mis seal siis ometi on, et seda tuba nii saladuses peetakse), pillanud läbi prao – oh õudust! – oma Barbie nuku, kellel peale kõige muu veel ka võõras (laenatud) pruutkleit seljas olnud. Kuidas nüüd sinna tuppa pääseda, kui sinna minek on suure keelu all? Kuna tegemist on ettevõtlike ja julgete lastega, siis nad muidugi sinna tuppa lähevad ka…

Mis neid seal ees ootab, mis toimub ja kes elab seal keelatud toas, mida majarahvas Kolikambriks kutsub? See on kolikamber nagu kolikamber ikka – koht kuhu jäänud seisma ja tolmuma vanad asjad – kastid täis raamatuid, vanu albumeid, katkised mänguasjad ja majapidamistarbed ja muud. Ja veel – rotid! Nemad on oma ülbe kuninga Rottnieli juhtimisel võimu Kolikambris endi kätte haaranud ja kõigil ülejäänutel elu kibedaks teinud. Kõik see müstiline elu-olu saab toimuda seepärast, et toas on LOITS sees.

Loo valmis mõelnud, kirja pannud ja ka muusika sinna juurde – on koolijuht Kaari, lavastab ja tantsud seab Katre Jaani, kunstnik Riina Andresen. Mängib Laste Muusikateatri noorem rühm vanuses 7 kuni 11 aastat, osasid rolle esitavad ka vanema rühma õpilased.
Peategelaste neliku rollides Katrin, Marika ja Roomet Sirak ning Heti Stella Kisel, Barbie – Laura Pärtelpoeg, rotikuningas Rottniel – Adele Allas, Tigedat-Sofit kehastab lavastaja Katre ise, professorit Lasteteatri vanema rühma õpetaja Mark Oja. Lisaks veel palju meeleolukaid tegelasi – näiteks vanaaja lapsed, kes tegelikult on Pildid Albumist, mängukaru, kes räägib kuulsa filmi “Viimne reliikvia” tuntud lausetega, Vaibaklopper, Kaaneta Teekann, hulk mänguasju ja suur rottide armee. Nii et vaatamist on küllaga.

Comments are closed.