„Torm“ – kas Shakespeare-Sillamaa või vastupidi?

Ükski vääramatu jõud, olgu see torm või pandeemia või muu õudus, ei saa vähendada huvi Kaunite Kunstide Kooli traditsiooniliste filmilaagrite vastu ega pärssida neist osavõttu. Kui koroona tõttu vähendati kõigi suvelaagrite osalejate arvu, k.a filmilaagri oma, siis pressiti see number ikkagi peaaegu algsuuruseks, sest juba laagrikoht 2020 suvel oli eksootiline – film vändati Vormsi saarel.

Süžee autor ja lavastaja Janika Sillamaa andis juba talvel küll aimu, et loo aluseks hakkab olema üht-teist Shakespeare´i komöödiast „Torm“, aga mil määral, seda hoidis ta kuni viimse hetkeni saladuses, puhudes asjaosaliste uudishimu veelgi rohkem lõkkele.

Nädalake enne laagrit saadi meilidele stsenaarium ja rollid ja nende esitajad ning nii mõnigi haaras peast kinni, et „nii hullult keeruline, mitte midagi ei saa aru!”. Edasi lugedes aga hakkasid sõlmed lahti hargnema ja asjad ning tegelased omi kohti leidma.

On torm, on saladuslik muinasjutuline saar, on mitmed paigad, mis annavad aimu, et saar ongi Vormsi, kuigi seda ei nimetata kordagi.
Saare isehakanud valitseja on maag Pera (Laura Marleen Pihl), kes kohalike asukatega paremas või halvemas üksmeeles omi asju ajab. Ta elab vanas majakas koos oma väikese õe Miraga (Pille-Triin Trumm), kellega koos ta aastaid tagasi saarele sattus. Kui merele ilmub laev, mille pardal reisib Pera ning Mira õde Tonja (Eliis Rebane), hakkavad sündmused hargnema.  

Laager ise oli paljudest varasematest laagritest erinev juba sellepoolest, et elamine ei toimunud koolis või kultuurimajas nagu tavaliselt, vaid talus, mille perenaine on omaette märkimisväärne kuju Eesti kultuuri- ja spordimaastikul. Nimelt võttis meie 50-liikmelise filmiseltskonna majutada proua Aime Piirsalu – endine vehkleja, medalite võitja, Endel Nelise õpilane ja filmi „Vehkleja” peaosalise Marta prototüüp. Samuti on Aime Piirsalu omandanud näitleja kutse ning töötanud näitlejana Vanemuise teatris, hiljem ka ETV-s ja kõige hiljem pikka aega ka õpetajana.

Kaunite-kool sattus proua Aime juurde filmi tegema aga tänu tema tütrele Solveig Jahnkele, kes on mitu aastat kooli lapsevanem ehk et lihtsamalt öeldes on proua Aime meie Mialeene vanaema!

Rahulik maakodu muutus seega juuli viimaseks nädalaks tõeliseks filmiliseks „sipelgapesaks”, kus kahe maja vabad põrandapinnad said magamisasemeteks neile, kel magada oli aega, tööriistakuur grimmitoaks, kirevate lillepeenarde vaheline muruplats söögitoaks ja mitmed kohad tubades ja õues ka võttepaikadeks.

Filmivõtted olid üle Vormsi kuulsad, suur osa kohalikke elanikke olid abiks näitlejate transportimisel ühest võttepaigast teise ja/või võttelt lõunale ja tagasi ja/või toidupottidega võttepaigale. Filmimine toimus varavalges ja öötundidel – aga see on Kaunite-kooli filmilaagrites juba täiesti tavaline nähtus.

Tegijad:
Stsenarist, režissöör-lavastaja ja helilooja – Janika Sillamaa
Lavastaja assistent ja koreograaf – Kaarel Orumägi
Kunstnik – Doris Vahtra
Kostüümikunstnik – Janika Sillamaa
Operaatorid – Virko Veskoja, Mats Kangur
Drooni operaator – Andrus Muuga
Heli – Franck Reisner, Kauro Tafitšuk
Valgus – Mats Kangur, Andrus Muuga
Klapp – Eva Maris Küngas
Grimm/juuksur – Johanna-Elise Kabel, Karoliina Lepik, Eliise Sepp, Mailis Kalvik
Montaaž – Andrus Muuga
Helimontaaž ja helisalvestus – Franck Reisner

Võttepaikade kujundajateks, rekvisiitoriteks ja kostümeerijateks loojate tiimi näpunäidetel – ja mis eriti tähtis – näitlejateks – olid Kaari Sillamaa Muusikateatrite 39 õpilast igas vanuses.

Film „Torm” on nüüd juba lõpusirgel ning kino ARTIS traditsiooniliseks esilinastuseks broneeritud – toimumisaeg seega 15.09 algusega kell 17.30

Piletimüük kuulutatakse välja 24 tunni jooksul ja nagu alati, on võimalus kõigil filmi ka endile koju soetada – kas DVD või allalaadimise kujul.
Filmi tootja on Kirjastus Virgo (Kaunite Kunstide Kooli juurde 15a tagasi loodud kirjastus), produtsent Kaari Sillamaa.

Comments are closed.