Kulda kedrates jõuludele vastu! Tulekul etnorokkmuusikal “Kullaketrajad”

Kaunite kooli juubeliaasta puhul toimub detsembris – vahetult enne jõule ka üks “üllatusmuusikal”, milles ei astu lavale õpilased vaid …. õpetajad ja vilistlased!

Niisiis on tulemas Etnorokkmuusikal “Kullaketrajad” Salme Kultuurikeskuses 18. ja 19. detsembril kell 11.00 ja kell 14.00 ning 22. detsembril kell 12.00, kell 15.00 ja kell 17.00!

Kuna 26.detsembril 2018 täitub ka Eesti ühel kirjanduse suurkujul – Friedrich Reinhold Kreutzwaldil sünnist 215 aastat, saigi materjaliks valitud muinasjutt “Kullaketrajad”, mis on küll välja antud raamatuna, aga lavalaudadel üsna vähe esitatud (helilooja Eugen Kapi ballett “Kullaketrajad” on loodud 1947a ja on Estonias lavale toodud 1956a ning Tallinna Koreoqraafiakooll lavastusena 1976a samuti Estonias)

Muusikali “Kullaketrajad” libreto ja muusika autor on Janika Sillamaa, lavastaja ja kunstnik Kaarel Orumägi.

“Kullaketrajad” on muinasjutt, mille Friedrich Reinhold Kreutzwald kirjutas üles vanarahva pärimuste põhjal. Siin on segunenud vanad Põhjala legendid nõidadest ning tarkadest, ja 19. sajandi Eesti lihtsa inimese unistused paremast põlvest, jõukusest ja õiglusest.

“Muusikal „Kullaketrajad“  seob kokku vana muinasjutu ja kaasaegse muusika, kus on selgelt äratuntav, millisel maal me kõik oleme sündinud. Eesti rahvalaul on meil kõigil ju veres.” ütleb autor Janika Sillamaa.

Lugu räägib kolmest neiust, kes varavalgest hilisööni nõiamoor Ajatari majas kulda ketravad, teadmata ise, et nad kuninglikust soost on. Töö juurest lahkuda on keelatud, kuid üks tüdrukutest – Eha – seda nimelt teeb, kui majja satub kuningapoeg Koit ja noored teineteisesse armuvad. Nüüd algavad pahandused, kus Ajatari ja tema pahalaste vastu astuvad inimesed, linnud ja isegi Põhjala Tark. Aga nagu õigele muinasjutule kohane, võidab lõpuks ikkagi headus.

Janika Sillamaa: “Nagu keltidel olid haldjad ja gnoomid, oli siinmail tarkusetoojateks linnurahvas. Inimestel, kellel linnukeel suus, oli pärimustes privilegeeritud seisus. Nii on ka „Kullaketrajates“ kuningapoja lähimaks nõuandjaks aednik, kes mõistab linnukeelt ning nõiduse aitavad võita linnud ning Põhjala Tark.”

Etendus on ühevaatuseline ja kestab vaid tund aega. Sellegipoolest on vaatamist ja kuulamist rohkem kui küll!
Lavakujundus, kostüüm ja grimm rabavad oma kujundite rohkuse ja suurejoonelisusega, muusikas vaheldub rahvaviisile omane helletus rajurokiga.

Nagu eelpool öeldud – on laval Kaari Sillamaa Muusikateatri raudvara:
Õpetajad Hille Savi, Kertu Raja ja Laura Virkkunen (esimesed 2 ka vilistlased) – kehastavad kolme õde Ajatari valvsa pilgu all kuldlõnga ketramas. Esimene neist – Eha (Hille Savi) saab armuma Kuningapoega (Koitu), keda kehastab Mait Mikussaar (laiemale üldsusele tuttav Superstaari saatest, aga on ka Kaunite kooli vilistlane). Õpetaja Katre Jaani ja vilistlane Kaarel Raidam mängivad kuningapaari, loo autor (ja samuti ka õpetaja) Janika Sillamaa on laukanõid Ajatari rollis ja vastandub Põhjala Targale, keda etendab tema vend Franck Reisner (ka vilistlane), Kaunitekooli põhipartneri Studio89 helirežissöör ja muusikaprodutsent. Lavavõitlusõpetaja ja vilistlane Andrus Muuga on linnukeelt oskav aednik ning laval on ka üks külalisnäitleja – Norman Salumäe (osalenud muusikalis “Oliver”, Eesti otsib Superstaari 2. hooaja finalist, noortebändi August Hunt solist), kelle kehastada on Tark Lind Kaaren.
Mõistagi on rolle poole rohkem kui näitlejaid, nii et siit võib igaüks juba järeldada – enamus tegelasi peab aegajalt ümber kehastuma ja vahepeal ka mingi muu tegelasena lavale astuma. Karvaseid ja sulelisi on päris põnevaid – Katre Jaani on näiteks veel ka kõiki hulluksajav Harakas!

Kuna lugu käib läbi kõigi aastaaegade ja lõppeb talvega, saab seda kenasti ka jõuludega siduda!
Nii me siis lähemegi kulda kedrates Juubeli-Jõuludele vastu!

Comments are closed.