Hooaeg algab filmiga “Pöial-Liisi”

plnewsphoto

Pöial-Liisi

Kaunite-kool avab nädala pärast oma 23. hooaja kinos ARTIS.
Nagu kooli pikaaegne traditsioon nõuab, on avaürituseks taaskord film, mis on vändatud lõppeval suvel filmilaagris, mis sedakorda toimus Harju Kosel.
Režissöör-lavastaja on Katre Jaani, juhtoperaator Virko Veskoja, muusikajuht Hille Savi ja näitlejatena astuvad üles Kaunite-kooli Laste Muusikateatri õpilased vanuses 4 – 15 a, Pöial-Liisi osas Annaliise Anvelt.

Seega kuulutab kooliaasta avatuks kaunite rahva endi jaoks juba klassikaks saanud muusikal, mis oli filmiks-saamist oodanud üsna pikka aega.
Kuna on tegemist filmitehniliselt keerulise looga (putukate-mutukate mikromaailm, sealhulgas pöidlapikkune peategelane), siis ei söandanud tegijad, kel tegelikult juba varasemast 23 filmi seljataga – seda aastaid ette võtta.
Milline see film välja tuli – näevadki nüüd kõik need, kes ise osalenud ja ka need, kes on kooli uustulnukad – kinos ARTIS 15.septembril algusega kell 18.00!

Keda aga huvitab, siis siin ka veidi lähemalt loo taustast!
“Pöial-Liisi” on Kaunite-kooli esimene täispikk muusikal, mis esietendus kooli algusaastatel Vene Draateatris, peaosas Kati Builo, kes tänaseks on juba 3 lapse ema.
“Pöial-Liisi” lavalugu ise on aga veelgi varasem – juba siis kui Kaunite Kunstide Kooli loomiseni oli aega ligi 10 a, kirjutas Kaari Sillamaa selle lasteooperiks tolleaegse stuudioteatri Colombina tarvis – siis tegi Pöial-Liisit 8a. Janika Sillamaa. Kui Colombina ja Kaunite-kooli teatrite kõik “Pöial-Liisi” erinevad lavastused kokku arvutada, oleks neid umbes 15. Ka peaosalisi on olnud nii lapsemaid kui neiumaid – peale Janika on Pöial-Liisit laulnud ka 9 a. Maarja-Liis Ilus, aga ka äsja Eurovisioonilt naasnud Eda Ines Etti (viimase printsiks oli lavalaudadel muide Tanel Padar), rääkimata arvukatest väga musikaalsetest, ilusa häälega tüdrukutest, sest on ju vokaalpartiid selles loos üsnagi nõudlikud.
Kuna “Pöial-Liisist” on ilmunud ka muusikaliraamat, mis on müügil poes, on seda lavastatud ja mängitud üle Eesti väga paljudes lasteaedades, koolides, teatristuudiotes jne.

Miks aga valiti filmi võttepaigaks just Kose? Aga seepärast, et Colombina teater oma algusaastatel just samas Kosel tegutses. Ja – Kosel elab veel nüüdki mitmeid perekondi, kelle lapsepõlves on “Pöial-Liisi” lugu ja laulud üht meelolukat etappi kujutanud. Just tänu nendele inimestele, kes filmi tegemisele appi tulid, ongi “Pöial-Liisi” nüüd nii tore saanud – olgu tegu siis nostalgia või ka taasavastamisrõõmuga!

Comments are closed.