August Kitzbergi draama “Libahunt” saab filmiks

Juulis 2015 Kurgja Talumuuseumis algasid “Libahundi” võtted.
Kui viis aastat tagasi 2010 a.”Libahunt” Elle Kulli lavastaja käe all Salme Kultuurikeskuse laval üles astus, seisis publik plaksutades püsti. See oli põhjus, miks hakkas idanema mõte, teha ka “Libahundist” film, kuigi varasemalt olime üles võtnud vaid oma kirjutatud lood ja laulud.
Siis möödus mitu aastat, enne kui Tiina osatäitja Kertu Raja selle jutu jälle üles võttis, lihtsa põhjendusega: “Kui me varsti ei tee, saame me Janelyga liiga vanaks, ega sobi enam esimesteks armastajateks, kes ju raamatus draama tipphetkel olid 17-18-aastased neiud!”
Siinkohal on paslik minna tagasi aastasse 2002 a., kus Elle lavastatud “Libahunt” esietendus Rocca al Mare Vabaõhumuuseumis ja siirdus aasta hiljem 2003 a. Prantsusmaale Avignoni Rahvusvahelisele Teatrifestivalile. Nimelt Prantsusmaal oli väikese Tiina rollis sama Kertu Raja, kes hilisemas lavastuses suure Tiina rollis, kordumisi näitlejate osas on teisigi.
Niisiis pandi nüüd Elle ettepanekul kokku peategelaste trupp mitmest näitlejate koosseisust ja filmiversioonis astuvad üles järgmised Kaunite vilistlased: Tormis Laanisto – Tammaru peremees (2002/03 olnud sulase rollis), Caisa Sell – Tammaru perenaine (2010 olnud vanaema), Terje Tampere – vanaema (olnud 2002/03 samuti vanaema), Kaarel Raidam – sulane (2003 väike Margus, 2010 Jaanitule pildis külamees Mihkel), Kertu Raja – Tiina (Tiina ka 2010, väike Tiina 2003), Janely Uint – Mari (olnud Mari ka 2010), Tauno Tagel – Margus – külalisena Tartu Üliõpilasteatrist (ainus spetsiaalselt kutsutud külalisnäitleja, kuna meie 2010 Marguse osatäitja Kaspar Virks viibis võtete ajal välismaal). Eraldi tegemine on olnud väikeste Tiinade-Maride-Margustega, kuna need ju muudkui liiga kiiresti kasvasid ja tuli uute ja väiksematega asendada. Nii teeb filmis väikest Margust Joonas Sirel (on seda rolli etendanud erinevatel ajahetkedel aga ka Franck Reisner, Kaarel Raidam, Tristan Filantšuk). Väikese Mari rollis on filmis Maria Paavel (varasemalt mänginud ka Kadri-Riin Lillak, Teele Vilumets, Kirke Tuul jt.). Väikest Tiinat teeb filmis Annaliise Anvelt (varemalt teinud ka Laura Kukk, Kertu Raja, Miina Lõoke, Kätlin Kuusik, Eva Maris Küngas). Mitmed väikesed on hilisemalt teinud ka teismelisi Tiinasid-Marisid-Marguseid. Filmis on neis rollides vastavalt Laura Kohava, Bianca Elizabeth Kruup ja Hugo Luca Tigane. Võtted on pooleli, aga lavastaja Elle Kulli ja režissöör Katre Jaani sõnul on see, mis ülesvõetud üsna paljulubav, nii et uudistelehel tuleb “Libahundist” ja tööst sellega juttu ka edaspidi.

Comments are closed.