Oratoorium „Kristus“- Lihavõttepühade suursündmus!

Kaari Sillamaa Oratoorium „Kristus“ on 14-osaline teos piibli ainetel koorile, solistidele, lugejale, orkestrile ja bändile, jutustades Jeesus Kristuse eluloo alates tema sünni ettekuulutusest kuni surnuist ülestõusmise ja taevaminekuni. Laulude tekstid on nii autori sulest kui piiblist.

Oratoorium „Kristus“ on loodud aastal 1999 ja tänaseni on seda esitatud kolme erineva koosseisu poolt 1999., 2007. ja 2012.aastal

2020 aasta aprillis tuleb oratoorium taaskord rahva ette – kokku neljal korral Eesti erinevates linnades – Tallinnas, Tartus ja Viljandis, nii et tuur algab ja lõppeb Tallinna Metodisti Kirikus.

Sedakorda on projekt suurem, kui varasemalt – esitajate hulk, kes lavale mahtuma peab, ületab kõik eelmised korrad.
Üles astuvad Kaari Sillamaa Muusikateatri Segakoor, Eesti Noorte Segakoor, Kadrina Segakoor, Politsei- ja Piirivalveorkester ja orkestri juurdekuuluv bänd. Solistide rolle kannavad Eesti armastatud lauljad Kaire Vilgats (ema Maarja), Nele-Liis Vaiksoo (Maarja Magdaleena), Getter Jaani (Marta), ja Näosaate võitja Madis Arro (Jeesus). Veel laulavad solistide rolle Kaunite Kooli õpilased, õpetajad ja vilistlased – lavastaja, hääleseadja ja helilooja Kaarel Orumägi (Ingel), Kaarli õpilane – 9 aastane Karl-Erik Kudu (Väike Jeesus), vilistlane – nüüd laulja ja löökpillimängija Kaarel Raidam (Juudas) jt. Vahetekste piiblist loevad näitlejad Hans Kristian Õis ja Elar Vahter. Mõlemad nö Evangelistid on lõpetanud Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia teatrikunsti eriala – Hans Kristian näitlejana ja on hetkel vabakutseline ning Elar nii näitleja kui lavastajana, töötades samas nii TÜVKA lavastajana kui ka Rakvere Teatris näitlejana.

Kui varasemad esitused toimusid kammerorkestri ja bändi või ka fonogrammide saatel (Kaunite Kooli õpilaste tuur mööda Eesti kirikuid), siis nüüd on saateinstrumendiks valitud puhkpilliorkester (PPA, nagu eespool kirjas) ja seetõttu oli vaja ka uus orkestratsioon tellida, mille tänaseks juba on valmis teinud Kristo Matson (kunagised kammerorkestri seaded tegid Tõnu Kõrvits ja Urmas Lattikas).
Orkestreerija Kristo Matsoniga pole „Kristus“ mitte esimene Kaunite Kooli koostöö, vaid 2007a, kui toimus ühisprojekt koos Otsakooliga ja esitati ajalooline muusikal „Saladin ja Lõvisüda” – orkestreeris Kristo ka selle suurteose – siis Otsakooli sümfooniaorkestrile. Siit koorub välja veel üks koostöö – nimelt juhatas „Saladini ja Lõvisüda” muusikali tookordne Otsakooli dirigent ja õppejõud Hando Põldmäe, kes just praegu on PPA puhkpilliorkestri dirigent ja töötab oratooriumiga.

Veel töötavad ettevalmistaval perioodil „Kristusega“ dirigendid Hille Savi – Kaunite Kooli Muusikateatri Segakoori eesotsas, Silja Uhs – Eesti Noorte Segakoori ja Kadrina Segakoori eesotsas ning kontsertidel astub kõigi pillimeeste, kooride ja solistide ette maestro Raul Talmar, kes juhatas „Kristust“ ka 2012 aastal.

Ja nüüd veel tähtis asi, mis peaks huvilistele teatavaks saama – projekti veab Kaunite Kooli vilistlane Marleen Vitsut, kellele see on diplomitöö Viljandi Kultuuriakadeemia Kultuurikorralduse eriala lõpetamiseks.
Töö hulka käib loomulikult ka kogu reklaami- ja müügitöö ja selle õnnestumiseks aitavad kaasa Kärt Joanna Stalde, Johann Ortin Õun jt, Kaunite kooli vilistlased.
Ja samuti saavad kaasa aidata kõik teised – toetades projekti Hooandja kaudu. Link siin:
https://www.hooandja.ee/projekt/oratoorium-kristus#tab-1-tab

Kontserdid toimuvad 03. ja 12.aprillil Tallinna Metodisti Kirikus, 04.aprillil Tartu Pauluse Kirikus ja 09.aprillil Viljandi Pauluse Kirikus.
Piletid on müügil Piletilevis.

Comments are closed.