25 aastat Kaunite Kunstide Kooli

Foto: Andrus Muuga

„Ma mäletan, nagu see oleks olnud üsna hiljuti…”, meenutab koolijuht Kaari Sillamaa toonase Laste Kaunite Kunstide Kooli avaaktust 1994 aastal 3. oktoobril.
„Meie esimesed õpilased, keda oli kokku 63, nende vanemad ja meie õpetajad – kunstnik Iivi Raudsepp, tantsija Tuuli Merimaa, näitleja Peeter Oja ja mina kui lauluõpetaja – olime kogunenud Falgi õuel asuva maja saali uut kooli ja esimest õppeaastat tähistama. Meeleolud olid segased, nädalapäevad enne oli uppunud parvlaev Estonia ja meie õpilaste hulgas olid kaks õde, kelle mõlemad vanemad olid seal laevas. Vaatamata kõigele jagasime oma esimesed õpilaspiletid, tutvustasime õpetajaid ja tunniplaani, koolikorda ja rääkisime ka, et esimesel poolaastal on meil vaid neli kunstiainet – laulmine, tantsmine, näitlemine ja joonistamine ning jaanuarist lisandub ka keraamika, mida hakkab õpetama kunstnik Jüri Bogatkin. Sinnani ehitati rangete nõuete järgi keraamikaklassi, kuhu saabuski lubatud ajal, mõned kuud hiljem savipõletuseks keraamika ahi”

Tallinna Filharmoonia Laste Kaunite Kunstide Kool äratas palju tähelepanu, meediakajastusi oli rohkesti ja vastne koolijuht Kaari tutvustas uustulnuk-kooli nii ajalehe veergudel kui teleekraanil.

Juba esimese õppeaasta lõpuks olid osad õpetajad vahetunud, mis oli tegevkunstnike- ja artistide hulgas ka üsna ootuspärane. Kuna Peeter Oja sai kevade poole suure rolli teatris, lavastas esimese kevadise lasteetenduse Falgi õue vabaõhulavale hoopiski näitleja Andres Raag. Selleks oli muusikal „Seiklused Kiker-Kukermaal”, kus tegelasteks sipelgad, teod, tirtsud ja kesksel kohal sajajalgsete perekond Toss.
Etenduse toimumise ajaks oli koolis õpilasi 96 ja need kõik olid peategelaste pildiks jagatud 7 kõige suurema ja vanema õpilase seljataha ja nii tekkisidki lavale paljujalgsed “sajajalgsed” härra Toss, proua Toss, vanaema ja vanaisa Tossud, tütar ja poeg Tossud ning beebi-Toss.
Beebi Toss varastati ära röövel Robi poolt, kes oli rohutirtsudest jõugu pealik. Ülejäänud putukarahvas läks röövlite vastu sõtta, võttis beebi tagasi ja lõpp hea, kõik hea.
Loos olid loomulikult laulud ja tantsud, kenad illustreeritud kavad jne, nii et iga õpetaja tegevus ja oskused olid selles lavatükis rakendatud.

Nii sai kohe esimesel aastal alguse teatritegemine, mis ei olnud lihtsalt näitlemise tunnis kõneharjutamine, vaid et iga hooaeg lõppeski täies mahus etendusega. Mida aeg edasi, seda rohkem tükke tuli lavastada, sest kool kasvas, rühmade arv suurenes ja iga trupp pidi ju oma looga saama rahva ette astuda.

Tänaseks on Tallinna Filharmoonia Laste Kaunite Kunstide Koolist saanud Kaari Sillamaa Kaunite Kunstide Kool, mille all tegutsevad mitmed erivanuses teatritrupid, kes kõik lavastavad ja annavad muusikalisi etendusi, ikka vastavalt eale – ühise nimetaja – Kaari Sillamaa Muusikateater – all.
Tallinna Filharmoonia alt äratulek ja erakooli sünd toimus loomisest mõned aastad hiljem.

Kaunite Kunstide Kool on nüüdseks elus püsinud juba 25 aastat, arenenud oma muutumises ja liikumises, andnud palju ja meeleolukaid muusikalisi etendusi, vändanud filme ja kasvatanud muusika-, teatri-, tantsu-, filmi- ja kunstiarmastust paljudes õpilastes, lapsevanemates, publikus ja ka õpetajates enestes.

Kõik, kes on valmis seda sündmust tähistama, on oodatud Salme Kultuurikeskuses toimuvatele pidustustele 25. mail, kus kell 17.00 algab suures saalis pidulik Juubelikontsert ja peale selle lõppu 3.korruse Tantsusaalis koosviibimine söögi-joogi ja meeleoluka programmiga.

Kontserdipiletite broneerimisest, järelpeo osamaksust jne kõigest muust saab infot meilide ja FB kaudu, samuti ka otse pöördudes kaari.sillamaa@gmail.com.
Tulge kokku ja teeme ühe väärika peo!




Comments are closed.