„Kullaketrajate“ kuuldemängu CD sünni valud ja võlud.

Nagu on välja reklaamitud, ei ole saabuvad kordusetendused mitte niisama näitlejate mängulusti ja vaatajate rõõmu pärast lavale pandud, vaid omavad hoopis tähtsamat põhjust.
Nimelt on ilmavalgust näinud nüüdseks ka kuuldemängu CD – lauluisa Kreutzwaldi ja Janika Sillamaa ühisloominguna.
Meie kui moodsad inimesed oleme harjunud igasugust muusikat kuulma ega kohku  bändihelist mitte ära, mismoodi suhtuks aga Kreutzwald, kui tuttavate „Alleaa“ ja „Kaasike“ taustaks müriseb terve komplektitäis trumme Karl Helmeste esituses, või vingub kidra Oliver Mazurtshaki ettekandes – kas keeraks hauas teise külje?  Aga äkisti siiski mitte?! Sest oli ju vanameister ise ka üsna julge käe ja sulega, kui Kalevipojale kõiksugu pätitempe külge kirjutas.

Igatahes kui „Kullaketrajate“ jõuluetendused mööda said ja näitlejaskond ühiselt lõpupidu pidas pika laua ümber nagu eestlastel kombeks – sai otsus vastu võetud, et asi on hää ja tuleb jäädvustada enne kui meelest ää läheb.

Eks siis peale uue aasta tulekut hoogu võetigi ja esimesed laulud said Studio89 mikrofoni ees salve lauldud jaanuarikuu lõpus.
Suuremate ja väiksemate vahedega käisid kõik asjaosalised – esipaar Eha ja Koit (Hille Savi ja Mait Mikussaar) ning kuningapaar Säde ja Aulemb (Katre Jaani ja Kaarel Raidam), kes ümberkehastudes veel ka Kotka ja Harakana pidid häält tegema.
Edasi sealt aga ka Kaaren Valge Lind, kes tegelikult on ju must (Norman Salumäe), Eha õekesed Luule ja Leelo (Kertu Raja ja Laura Virkkunen), kuninglik aednik – linnukeele tundja Agu (Andrus Muuga) ja jahiülem Vihane (Franck Reisner), kelle põhioopus hoopis Põhjala Tarka oli esitada.

Nende kahe viimase mehe suurim roll oli tegelikult stuudio puldi taga istuda ja kõiksugu lauluhääli üles võtta, hüüdes aegajalt ikka ka resoluutselt: „Uuesti sama koht, kõrge noot must!“ või „Teeme duubli ka!“ või lõpuks ka, et „Väga hästi, võid ära tulla!“

Kuuldemängu salvestamine: mikrofoni ees loo esimene armastaja Eha (Hille Savi) kaaskonnaga.


Kõige suurem kubjas stuudios oli loomulikult muusika ja libreto autor Janika Sillamaa, kes teiste laulmiste vahel tekkinud pauside ajal ka oma Ajatari lood sisse laulis või kohati ka kriiskas nagu tema roll ette nägi.

Lõpuks kui kõik tegelased olid omad kõnetekstidki sisse lugenud ja need, kes endaga polnud rahule jäänud, oma lood veelkord ja veelkord üle laulnud – hakati asja kokku seadma, mille juures osales loomulikult ka lavastaja Kaarel Orumägi nagu asi käima peabki.

Töö käigus olid mõned muusikanumbrid lõigatud ja liimitud, millele Andrus Muuga poolt ka videoreklaam peale ehitatud sai.
https://youtu.be/Fzhrl0Lbc6s  

CD masteri tegi sama mees, kes etenduste aegu ka saalis helipuldis istub – Rauno Avel.

Oli leitud uus ümbrise valmistaja –  Folger OÜ, kust sai tellitud pidulikum kartongist plaadipakend – selline millega paslik Kaunite Kooli juubeliaastat tähistada ja ka Kreutzwaldi 215.sünniaastat.

Ei saa ka salata, et viimased tööpäevad „Kullaketrajate“ tegemisel venisid stuudios lausa 24-tunnisteks või ka pikemaks. Suur vaev pole aga olnud asjata!
Kui Kaari Sillamaa kallist kullavarandust kuulama asunud, tõusnud temal suur heldimustunne hinge, sest et plaat tõesti kullavääriline olnud – ilusa, kohati ka hirmsa, nagu parasjagu tarvis on –  muusika, heade pillimeeste ja lauljate esitustega, vahvate osatäitmistega ja kogu asja kauni väljanägemise pärast (kujundaja Andrus Muuga).

Nüüd polegi muud kui tähistada võrratu kuuldemängu
„Kullaketrajad“ valmimist kolme etendusega Salme Kultuurikeskuses – 11.03 kell 12.00 ja kell 19.00 ning 12.03 kell 19.00 ja samas saab ka tuliuue plaadi soetada igaüks, kes vaid soovib – neil päevil 12.- eest, edaspidi hakkavat plaat poes 15.- maksma!

Comments are closed.