Kaunite-kooli õpilased Eesti suurprojektides!

Oleme juba harjunud, et meie lapsi kutsutakse osalema reklaamidesse ja teleseriaalidesse, aegajalt teevad nad kaasa BFM-i tudengite filmides, ka mängufilmides ja mujal.

Nii Eesti 100. kui ka Kaunite-kooli saabuva 25. juubeli valguses on aga heameel selle üle, et meie lapsi on kutsutud kas näitlema või laulma ka sellistes suurprojektides nagu Muusikaline draama „Reekviem ja elu enne..“ Birgitta Festivalil (2016 aasta augustis), Eesti Laulul (käesoleva aasta märtsis) ja alles äsja toimunud „Üheslaulmisel“ kaks nädalat tagasi 19.augustil.

Annaliise, Reio ja Priidu ootamas oma etteastet

Viimane toimus Nargen Festivali raames Lauluväljakul ja meie Lasteteatri õpilased Annaliise Anvelt ning Reio ja Priidu Leinus kutsuti eeslauljateks Eesti rahvalaulule „Kaera-Jaan“, mille seade oli Tiit Kikaselt. Kuna Üheslaulmisel laulsid meie laulurahvaga ühes paljud inimesed üle maailma, siis on ka videolt näha, kui meeleolukas oli meie laste „Kaera-Jaan“, mille saatel tantsiti küll Londonis küll mujal, aga ka samas lauluväljakul, peaminister Jüri Ratasega eesotsas. https://menu.err.ee/854997/uheslaulmine-kaera-jaan
Meie lastega jäädi väga rahule nii eelneval stuudiotööl kui Lauluväljaku proovides, kus vabal hetkel lapsed veel ka isekeskis harjutasid ja endile liikumisi välja mõtlesid – mõned näpunäited oli andnud ka lauljatar Maria Listra, kes ise kontserdil laulu „Ema süda“ esitas. Koolipoolseks administraatoriks oli lastega kõigis proovides kaasas lapsevanem Ille Vilbiks, kes omalt poolt kiitis ka korraldust ja väga head esinejatesse suhtumist lava taga. 

Üheslaulmise kunstiline juht oli dirigent Tõnu Kaljuste, aukülalisteks aga Rootsi kroonprintsess Viktoria oma abikaasaga, kelle oli kaasa toonud president Kersti Kaljulaid.

Vaadates tagasi kevadesse, oli ka märtsis tähtis muusikaline sündmus – Eesti Laul 2018 Finaal, mille otseülekanne toimus

Kaunite kaunid klounid Eesti Laulu Finaalis

Saku Suurhallist. Ürituse üks stsenariste ja õhtujuht Ott Sepp soovis laval olla algaja mustkunstnik, kelle trikid jätkuvalt nässu lähevad – näiteks et jänese asemel, kes peaks kübarast ilmuma, veerevad lavale ei-tea-kust 10 klouni – kõik erinevas pikkuses ja suuruses.
Nendeks klounideks kutsutigi meie Kaunite-kooli lapsed ja noored. Enne otsesaadet olid loomulikult mitmed proovid, kus lapsed Saku Suurhallis pikki tunde pidid veetma.
Ott lavastas ja õpetas kloune ise. ERR-i poolt kiideti lisaks laste mänguoskusele ka klounide väljanägemist (kostüümid pani Janika, grimeerijaid olid Eliise Sepp ja Mari-Ann Kaare) ning meiepoolset administraatorit – lapsevanem Triin Sulgerit, kes kõik andsid oma panuse nii ägedaks esinemiseks. Pildil klounid koos Triinuga (väiksemast suuremani): Heti Stella Kisel, Maria Katarina Roolaht, Kalli Karmel Jaani, Karl Kraavi, Hugo Sebastian Sulger, Reio ja Priidu Leinus, Jan Lucas Jaani, Martin Alexander Roolaht ja Asko-Robert Meola.

2016 aasta jaanuaris pöördus Kaunite-kooli poole Tallinna Filharmoonia administraator Julia Reinman, kes otsis lapsi ja noori suvise Birgitta Festivali muusikalisse draamasse „W.A.Mozarti Reekviem ja elu enne …“. Projekt oli rahvusvaheline – kaasatud olid Tallinna Kammerorkester, Läti segakoor Latvia, solistid ja draamanäitlejad Saksamaalt, Prantsusmaalt ja Eesti mitmest erinevast teatrist. Mozarti Reekviemi muusikale ehitas süžee ja asja ka lavastas Joel Lauwers Belgiast, võttes aluseks Mozarti kirjad oma lähedastele, dirigendipuldis seisis Mihhail Gerts. Peaosades olid Uku Uusberg (Eesti Draamateater) ja Helen Lokuta (RO Estonia) ning Mireille Mossé (Prantsusmaa), kehastades Surma! Kuna Reekviem on teos surnute mälestuseks, siis üheaegselt suursuguse ja ka võika komponendina seisis rohelise „muruga“ kaetud lava keskosas sügav haud, kuhu elust lahkujad treppe pidi kadusid. Üks neist oli ka meie Kaunite-kooli õpilane Viona Vipper, kes etendas Uku Uusbergi tegelase autoõnnetuses hukkunud tütart.
Nii Viona kui ka teised projektis osalenud meie õpilased – Rauno Jonas Küngas, Eva Maris Küngas, Karl Mattias Pärloja, Hugo Luca Tigane, Eliis Rebane ja Alice Trükmann – pälvisid nii lavastaja Lauwersi kui kogu meeskonna kiitust hea näitlemisoskuse, rolli süvenemise, ka korrektse käitumise ja lõppkokkuvõttes õnnestunud esinemise eest, olles laval nii Uku Uusbergi tegelased lapse- ja noormehe eas ja edasi juba tema lapsed jne.

Sellised projektid on muidugi aeganõudvad ja proovideks tuleb tegijatel ohverdada oma vaba-, vahel ka kooliaega, aga kõik lapsed, kes on olnud nõus osalema ja selle proovide-esinemiste „maratoni“ läbi teinud, on öelnud, et see aeg on olnud põnev ja andnud neile nii emotsionaalseid kui praktilisi lavakogemusi.

Ajas pikemalt tagasi vaadates peab tunnistama, et Kaunite-kooli lastel on tegemisi näitlemise vallas olnud kogu aeg.
On olnud perioode, kui ei möödunud päevagi, kus telekas kommide, jäätise, duššigeeli või muus reklaamklipis ei vilksatanud mõni Kaunite-kooli nägu.
Nii suuremad kui väiksemad õpilased, peaaegu kõik õpetajad ning isegi osad lapsevanemad on läbi käinud ühest või teisest teleseriaalist – „Brigaad 3“, „Saladused“, „Suletud uste taga“, „Ohtlik lend“, „Õnne 13“, „Kelgukoerad“,  „Kättemaksukontor“,  „Keskea rõõmud“,  „Kartulid ja apelsinid“ jne. Lasteteatri tüdruk Marianna Tuisk on osalenud aastaid järjest Mammuna  „Pilvede all“, Kaunite vilistlased Carolin Ligi ja Gerda Lukkonen-Johnson vastavalt seriaalides „Romet ja Julia“ (Carolin –  Julia rollis) ja „Litsid“ (Gerda – Renate rollis), Getter Jaanist tehti terve seriaal „Päikese poole“, kus mängis kaasa kogu tema perekond, ema Katre Jaani ja kõik teised.
Marko Raati mängufilmis „Lumekuninganna“ tegi armukolmnurga üht „nurka“ Kertit tookordne Noorteteatri tüdruk ja nüüd juba tantsuõpetaja Kertu Raja, Doris Vahtra on osalenud filmides „Jan Uuspõld, läheb Tartusse“, „Aeg on siin“ ja „Kormoranid“. Mängufilmides „Rain“ ja „Hüvasti NSVL!“ osales Hugo Sebastian Sulger, mängufilmis „Polaarpoiss“ tegi kaasa Rauno Jonas Küngas, kes lisaks sellele esineb ka Ingmar Bergmani draamas „Talvevalgus“ (Theatrum).

Neid näiteid jätkuks üles tähendada „viimsepäeva laupäevani“, aga paneme siinkohal oma pikale uudisjutule punkti sellega, et meie mitmed õpilased on tänaseks lõpetanud kutseliste näitlejatena kas Viljandi või EMTA lavakunstikoolid. Nii on Fatme Helge Leevald juba mõned aastad ametis Pärnu Endlas, Laura Kukk, kes lõpetas äsja, asumas tööle Riiklikku Nukuteatrisse, Ingrid Margus vabakutselisena särab tele-ekraanil ja Ken Rüütel astunud lavaka järgmisele kursusele. Ja meie oleme kõik ootel, kui ekraanile on tulemas suurfilm “Tõde ja õigus”, mille noor režissöör Tanel Toom on samuti Kaunite-kooli poiss!

Comments are closed.